Równania trygonometryczne
Szymon: Cześć wir ktos jak łatwo wykonać to równanie ? Sinx + cosx = −1
7 lis 19:10
Krzysiek: Wszyscy tutaj ktorzy pomagaja wiedza jak latwo wykonac bo rozwiazali przynajmnie po
kikladziesiat takich przykladow .
Pytanie . Ile Ty zrobiles takich przykladow ?
7 lis 19:13
Szymon: Dużo ale tutaj nie mam kompletne pomysłu
7 lis 19:14
agata: Podnies obydwie strony do kwadratu
7 lis 19:17
PW: Podpowiem w takim razie. Spróbuj metodą analizy starożytnych

zwaną w tym wypadku chamskim
podnoszeniem do kwadratu.
7 lis 19:21
Krzysiek: A probowales narysowac wykres funkcji f(x)= sin(x)+cos(x) ?
| | π | | π | |
sin(x)+cos(x)= √2sin( |
| +x)=√2(cos |
| −x) |
| | 4 | | 4 | |
7 lis 19:22
Krzysiek: | | π | |
poprawiam = √2cos( |
| −x) |
| | 4 | |
7 lis 19:29
PW: Ale w ten sposób czynisz zadanie jeszcze trudniejszym

sin
2x + 2sinxcosx + cos
2x = (−1)
2
Trzeba pamiętać, że jest to tylko wynikanie, a nie równoważność. Po zastosowaniu jedynki
trygonometrycznej mamy
2sinxcosx = 0,
skąd sinx = 0 lub cosx = 0. Łatwe do rozwiązania, trzeba tylko sprawdzić, czy otrzymane
rozwiązania są rzeczywiście rozwiązaniami badanego równania.
7 lis 19:52
PW: Metodą równań równoważnych też można, wystarczy zastosować wzory połówkowe.
7 lis 20:05
Mila:
sinx+cosx=−1 /:
√2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| sinx+ |
| cosx=− |
| ⇔ |
| √2 | | √2 | | √2 | |
| | √2 | | √2 | | √2 | |
sinx* |
| + |
| cosx=− |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
sinx*cos |
| +sin |
| *cos=− |
| ⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 3π | |
x+ |
| = |
| +π+2kπ lub x+ |
| = |
| +π+2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
dokończ
7 lis 21:26