oblicz granice ciagu o wyrazie ogolnym an
6.167 : 1/2+1/4+1/8+....+1/2n1/3+1/9+1/27+....+1/3n
7 lis 19:04
Adamm: | 1 | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
| +...+ |
| = |
| * |
| =1− |
| |
| 2 | | 2n | | 2 | | | | 2n | |
| 1 | | 1 | | 1 | | | | 1 | | 1 | |
| +...+ |
| = |
| * |
| = |
| − |
| |
| 3 | | 3n | | 3 | | | | 2 | | 2*3n | |
7 lis 19:08
6.167 : a moge prosic o wyjasnienie? tyle co ja rozumiem to wiem ze z mianownika jak i licznika moge
zamienic na sume poczatkowych wyrazów ciagu artmetycznego gdy zaczałem to robic niestety mi
nie szlo
7 lis 19:12
Adamm: geometrycznego, to po pierwsze
| 1 | | |
|
| , granica z tego jest prosta, wystarczy skorzystać z faktu |
| 2 | | |
że lim
n→∞q
n = 0 dla |q|<1
7 lis 19:17
Adamm: | | 1 | |
zamiast |
| przed wyrażeniem powinno być 2 |
| | 2 | |
7 lis 19:18
6.167 : dlaczego jest zapisane 1−12n skoro we wzorze jest 1−qn ?
7 lis 19:36