Oblicz granicę
Ewaa468: lim x → 0 (1x√x +1 − 1x)
Jak usunąć tutaj x z mianownika?
7 lis 19:00
Ewaa468: Pierwszy ułamek to 1/x√x+1 bo dziwnie to jakoś się zapisało
7 lis 19:01
Adamm: | 1 | | 1 | | 1−√x+1 | |
| − |
| = |
| →0 |
| x√x+1 | | x | | x√x+1 | |
7 lis 19:03
Ewaa468: Nadal nie można podstawić 0 bo mianownik wynosi 0
7 lis 19:16
Adamm: nie, wcale nie
7 lis 19:25
Adamm: a nieważne
| 1−√x+1 | | 1−x−1 | | −1 | |
| = |
| = |
| |
| x√x+1 | | x√x+1(1+√x+1) | | √x+1(1+√x+1) | |
7 lis 19:26
Ewaa468: Dziękuję
7 lis 23:32