rzucamy piec razy moneta. ilosc wyrzuconych orłów przypisujemy te wlasnie liczbe
marta: rzucamy piec razy moneta. ilosc wyrzuconych orłów przypisujemy te wlasnie liczbe. podaj rozklad
zmienej losowej
7 lis 18:50
PW: Mówić polski
rzucamy piec razy moneta. ilosc wyrzuconych orłów przypisujemy te wlasnie liczbe
7 lis 18:51
marta: rzucamy piec razy monetą. ilosc wyrzuconych orłów przypisujemy te wlasnie liczbe. podaj rozklad
zmienej
7 lis 18:54
PW: To co piszesz jest bez sensu. Powtarzanie bzdur bywa skuteczne tylko w polityce.
7 lis 18:59
marta: tylko ze ja mam takie zadanie z matmy do zrobienie napisałam tylko jego treść
7 lis 19:01
Krzysiek: Jesli wydaje ci sie ze tresc jest dobra to wrzuc screma z ksiazki na forum i po bólu
7 lis 19:09
Mila:
Rzucamy 5 razy symetryczną monetą. Niech zmienna losowa X oznacza liczbę wyrzuconych orłów.
Podaj rozkład zmiennej losowej X.
|Ω|=2
5=32
| | 1 | |
1) nie wypadł ani jeden orzeł− p0= |
| |
| | 32 | |
| | 5 | |
2) wypadł 1 orzeł p1= |
| |
| | 32 | |
sprzyjające zdarzenie (O,R,R,R,R)− 5 możliwości
| | 10 | |
3) wypadły 2 orły p2= |
| |
| | 32 | |
| | | |
jedno ze zdarzeń sprzyjających: (O,O,R,R,R) − | =10 możliwości |
| | |
| | 10 | |
4) wypadły 3 orły p3= |
| |
| | 32 | |
| | | |
jedno ze zdarzeń sprzyjających: (O,O,O,R,R) − | =10 możliwości |
| | |
| | 5 | |
5) wypadły 4 orły p4= |
| |
| | 32 | |
| | | |
jedno ze zdarzeń sprzyjających: (O,O,O,O,R) − | =5 możliwości |
| | |
| | 1 | |
5) wypadło 5 orłów p5= |
| |
| | 32 | |
Rozkład zmiennej losowej
x
i 0 1 2 3 4
wpisz sobie prawdopodobieństwa.
albo pary :
7 lis 19:36
Krzysiek: Ale przez ten czas nie wstawila zadnia .
7 lis 19:38
xxx: prosze wypisz mi te pary blagam cie
7 lis 19:55
PW: Mila, masz dobre serce, i piszę to bez odrobiny ironii. Jestem jednak przeciwny
rozwiązywaniu zadań ludziom, którzy w ogóle nie wiedzą o czym mówią − nawet nie widzą, że
to o co pytają jest bełkotem.
Rozwiązania oczywiście nie zrozumiała.
7 lis 20:00
Mila:
Najlepiej wpisz do tabelki te prawdopodobieństwa .
Natomiast można to zapisać w parach.
Pary:
| | 1 | | 5 | | 10 | | 10 | | 5 | | 1 | |
(0; |
| ), (1; |
| ), (2; |
| , (3; |
| ),(4; |
| ) ,(5; |
| ) |
| | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | | 32 | |
Co oznacza:
| | 5 | |
1 orzeł −prawd. |
| itd. |
| | 32 | |
Musisz poczytać o tym w podręczniku.
7 lis 20:11
Mila:
PW
Ligman [ Rok wydania 1976] podaje taką treść:
Rzucamy pięć razy symetryczną monetą.
Ilości wyrzuconych orłów przypisujemy tę właśnie liczbę. Podać rozkład zmiennej losowej.
Teraz "skrótowo " podchodzą do problemów, są wzory , reguły itp.
7 lis 20:30
Mila:
Pozdrawiam
7 lis 20:31
PW: Ten Ligman to chyba nie był Polakiem. W dalszym ciągu nie rozumiem zdania
"Ilości wyrzuconych orłów przypisujemy tę właśnie liczbę".
− To znaczy 5→5, 4→4, 3→3, 2→2, 1→1, 0→0?
A w ogóle to nie "ilość wyrzuconych orłów", lecz "liczba wyrzuconych orłów".
7 lis 20:37
Mila:
Też tak uważam, ale cóż , nas nazywają dinozaurami.
7 lis 20:50