Pomóżcie Tomciowiiii
Tomek: Proszę pomóżcie Tomciowiii, zrobić kilka zadań na jutrzejszą matematykę bo nie mam pojęcia jak
to zrobić...:(
Posługując się wzorem sin(α+β)+sinα razy cosβ+cosα razy sinβ,oblicz sin 75 stopni.
10 sty 19:27
mika: Cos dzisiaj Tomus szczęscia nie mamy
10 sty 19:30
Nikka: A Tomcio może zapisać wzór jakoś normalnie (mnożenie oznacz przez *)...?
10 sty 19:32
Eta:
ze wzoru: sin(α+ β) = sinα*cosβ+ cosα*sinβ
sin75
o= sin( 45
o+30
o)= sin45
o*cos30
o + cos45
o*sin30
o=
| | √2 | | √3 | | √2 | | 1 | | √2 | |
= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| ( √3+1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
10 sty 19:34