monotoniczność i ekstrema
Andzia: | | 1 | |
podaj przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji y= |
| |
| | lnx | |
7 lis 17:54
Omikron: Policz pochodną i sprawdź, kiedy jest dodatnia, a kiedy ujemna.
7 lis 17:59
Andzia: | | 1 | |
Obliczyłam już pochodną y'=− |
| |
| | x(lnx)2 | |
7 lis 17:59
Andzia: | | 1 | |
I znowu mam problem 0=− |
| |
| | x(lnx)2 | |
i mogę pomnożyć przez x(lnx)
2?
wtedy byłoby 0=−1 czyli sprzeczność?
7 lis 18:04
Omikron: D=(0,∞)
Pochodna nigdy nie jest równa zero, zawsze jest ujemna. W takim razie brak ekstremów, funkcja
malejąca
7 lis 18:04
Omikron: Tak, dokładnie. Sprzeczność, więc nie ma miejsc zerowych
7 lis 18:04
Andzia: Dzięki
7 lis 18:05