matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
jacek:
Niech w(x)=x
4
−x
3
−13x
2
+x+12. Wiedząc, że w(4)=0 rozwiąż nierówność w(x)≥0
7 lis 17:15
Krzysiek:
W czym masz problem ? w dzieleniu wielomianow ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/107.html
tak sie dzeli
7 lis 17:19
Adamm:
w(x)=(x−4)(x
3
+3x
2
−x−3)=(x−4)(x+3)(x
2
−1)=(x−4)(x+3)(x−1)(x+1) i rysujesz
7 lis 17:20
jacek:
dzieki
7 lis 17:41