Pochodne funkcji
kot: | | 1 | |
Drogę w ruchu jednostajnie zmiennym wyraża się wzorem s(t)=s0+v0t+ |
| at2 przy czym s0, |
| | 2 | |
v
0 i a są stałe, natomiast t to czas ruchu w sekundach. Oblicz z definicji prędkość w tym
ruchu w chwili t
0
7 lis 17:00
Adamm: v(t)=s'(t)=v0+a*t
7 lis 17:04
kot: To wiem, ale jak to obliczyć z definicji?
7 lis 17:09
Adamm: | | s(t)−s(t0) | | s(t0+Δt)−s(t0) | |
limt→t0 |
| =limΔt→0 |
| |
| | t−t0 | | Δt | |
7 lis 17:18
kot: Kurcze, nadal nie wiem, jak to policzyć. Robię to tak:
| | | | 1 | | 1 | | so−vo*(to+Δt)+ |
| a(to+Δt)2−(so−vo*to+ |
| ato2) | | | 2 | | 2 | |
| |
lim |
| |
| | Δt | |
7 lis 17:36
Adamm: źle
7 lis 17:39
Adamm: | | | | 1 | | 1 | | s0+v0(t0+Δt)+ |
| a(t0+Δt)2−(s0+v0t0+ |
| at02) | | | 2 | | 2 | |
| |
lim |
| |
| | Δt | |
poskracaj, wyjdzie
7 lis 17:41
kot: | | 1 | |
Na końcu wychodzi mi lim(v0+at0+ |
| a0ΔT) Pod Δt mam wstawić 0, dobrze myślę? |
| | 2 | |
7 lis 17:47
kot: Ogromnie dziękuję
7 lis 18:09