logarytmy
Karolcia: | | log15 | |
log3 x + log5 x= |
| |
| | log3 | |
7 lis 16:27
Karolcia: jak to rozwiazac?
pewnie trzeba zamienic jakies podstawy logarytmów, ale nic mi nie wychodzi
7 lis 16:27
opiekacz_do_chleba: | | log3x | |
log3x+ |
| =log15}{log3} dalej powinnaś sobie poradzić |
| | log35 | |
7 lis 16:30
Karolcia: moge zrobic tak?
log3 (x* x/5)=log15/log3
log3 x2/5=log 15/log3
7 lis 16:34
opiekacz_do_chleba: nie
7 lis 16:42
Karolcia: to nie wiem nadal
7 lis 16:42
opiekacz_do_chleba: log
5x(log
35+1)=log
315
log
5x=1
x=5
7 lis 16:51
Karolcia: dziękuje
7 lis 16:56