wielomiany i dzielenie
Anka: Wielomian f(x)=x4−2tx3+3tx2+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów, z których jeden
to g(x)=x2−x−2. Wyznacz t i s.
Myślałam najpierw żeby podzielić f(x) na g(x), ale to właściwie nic nie daje. Innego pomysłu
nie mam...
7 lis 16:11
zef: f(x)=g(x)*h(x)
gdzie h(x) to wielomian 2 stopnia
Podziel te f(x) na g(x) i napisz co dostałaś.
7 lis 16:17
Anka: Właśnie to mi nie wychodzi. Mam na razie x2+(1−2t)x+t+3 ale reszty wody wychodzi (6−3t)x
+2t+6+s. Musiałam gdzieś zrobić błąd, ale go nie widzę...
7 lis 16:21
opiekacz_do_chleba: x2−x−2=(x+1)(x−2)
dzielmy f przez x+1
reszta s+5t=0
dzielimy przez x−2
reszta −3t+6=0
t=2, s=−10
7 lis 16:29
Anka: Dlaczego potem resztę przyrównujemy do 0?
7 lis 16:34
opiekacz_do_chleba: skoro jest czynnikiem to dzieli ten wielomian bez reszty
7 lis 16:36
Anka: No tak, racja. Dziękuję bardzo
7 lis 16:37