x6+x4+x2+1 | ||
Skroc ułamek | . OBLICZ JEGO WARTOŚĆ DLA X=−2 | |
x3+x2+x+1 |
x6+x4+x2+1 | x4(x2+1)+x2+1 | ||
= | = | ||
x3+x2+x+1 | x2(x+1)+x+1 |
(x4+1)(x2+1) | x4+1 | |||
= | = | |||
(x2+1)(x+1) | x+1 |
(−2)4+1 | |
=−17 | |
−2+1 |
x4*( x2 + 1) + x2 + 1 | (x2 + 1)*(x4 +1) | ||
= | = | ||
x2*(x + 1) + x + 1 | (x + 1)*(x2 + 1) |
x4 + 1 | ||
= | ||
x + 1 |
16 + 1 | ||
w = | = − 17 | |
− 1 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |