Wyrażenie
Kasia: Rozszerz wyrażenie tak, aby otrzymać wyrażenie o wskazanym mianowniku
| 1 | | | |
| = |
| . Wyznacz dziedzinę lewej i prawej strony równości. |
| x+1 | | x2 +5x−6 | |
7 lis 14:43
Benny: Na pewno x+1?
7 lis 14:50
Kasia: | | 1 | | | |
Tak tylko powinno byc tak |
| = |
| |
| | x+1 | | x2−5x−6 | |
7 lis 14:52
Benny: x
2−5x−6=(x+1)(x−6)
7 lis 14:53
PW: Mo i dobrze, x2 − 5x = 6 = (x+1)(x−6)
7 lis 14:55
Kasia: A jak wyznaczyć teraz dziedzinę lewej i prawej strony równości?
7 lis 14:56
Jerzy:
L: R\{−1}
P: R\{−1,6}
7 lis 15:03
Kasia: Dziękuję
7 lis 15:08
PW: ... co oznacza, że po rozszerzeniu otrzymaliśmy inne wyrażenie (są pozornie takie same, ale
mają inne dziedziny).
| | 3 | | 33 | |
Rozszerzanie ułamków, np. |
| = |
| , daje te same liczby. Rozszerzanie funkcji |
| | 4 | | 44 | |
wymiernej − już nie zawsze, co właśnie pokazał rozważany przykład.
7 lis 15:08