matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Sebastian:
Liczby zespolone Witam, mógłby ktoś wytłumaczyć jak zabrać się za takie równanie. Kompletnie nie mam pomysłu, a kolokwium się zbliża
z−i
z+1−i
=
z+i
z−1+2i
7 lis 12:20
Benny:
z−i
z+1−i
=
z+i
z−1+2i
2i
2−3i
1−
=1+
z+i
z−1+2i
−2i
2−3i
=
z+i
z−1+2i
(z+i)(2−3i)=−2i(z−1+2i) 2z−3iz+2i+3=−2iz+2i+4 2z−iz−1=0 z(2−i)=1
1
z=
2−i
2+i
z=
5
z≠−i i z≠1−2i
7 lis 12:27
Sebastian:
Dziękuję
7 lis 12:37
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick