Przesuniecia wektorow
OVDC: Potrzebuje pomocy w rozpisaniu kilku przykładów na przesunięcie. Chodzi o wyznaczenie funkcji
pierwotnej oraz pociągnąć do końca.
F(x)=−|1/4X2 − 1|. ( tu jest x kwadrat)
F(x)=14−2(x−1)2 −3 ( nawias do kwadratu)
F(x)= −pierwiastek(2−x) +3
F(x)=|1−pierwiastek(−x)
F(x)=pierwiastek(|x−3|)−2
Mam nie pamiętam jak się wyznaczało w takich przykładach.
7 lis 09:29
Jerzy:
a)
1) f(x) = 1/4x2
2) f(x) = 1/4x2 − 1
3) f(x) = I 1/4x2 − 1I ( odbicie spod osi OX nad oś )
4) f(x) = − I 1/4x2 − 1I ( odbicie wykresu wzgledem osi OX )
7 lis 09:35
OVDC: Czy 2) −1to przesunięcie w dół czy w prawo w układzie?
7 lis 09:42
Janek191:
W dół
7 lis 09:51
OVDC: A skąd wiadomo że w na osi OY a nie OX
7 lis 10:44
7 lis 10:45
Jerzy:
f(x − a) + b , to obraz funkcji f(x) przesunięty o wektor v = [a,b]
7 lis 10:46
OVDC: A bo nie jest pod nawiasem?
7 lis 10:48
Krzysiek: Moze zacznij chodzic do szkoly to wtedy sie dowiesz
7 lis 10:49
OVDC: Może porostu miałem to jakieś 3−4 lata temu?
7 lis 11:25