funkcje
Andzia: wyznacz zbiór wartości i miejsca przecięcia z osia OY i OX funkcji y=x2lnx
7 lis 08:23
Janek191:

x > 0
x
2 ln x = 0 ⇔ x = 1
A = ( 1, 0) − punkt przecięcia z osią OX
Wykres tej funkcji nie przecina osi OY, bo x > 0
Oblicz minimum funkcji y
min
ZWf = < y
min; +
∞ )
7 lis 08:30
Andzia: tak?
7 lis 08:35
Andzia: | | 1 | |
A nie pomyłka xd − |
| e−1 |
| | 2 | |
7 lis 08:36
Janek191:
| | 0,5 | |
Mnie wyszło ymin = − |
| |
| | e | |
7 lis 08:41
Andzia: czyli to samo

I jeszcze jedno. Funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta prawda?
7 lis 08:45
Andzia: Funkcja jest wypukła dla x∊(0;+∞)
czy wklęsła (0;e−32) i wypukła ( e−32 ;+∞)?
7 lis 09:43
Janek191:
II wersja
7 lis 09:50
Janek191:
W e−1,5 jest punkt przegięcia funkcji f.
7 lis 09:53
Andzia: Dobra już rozumiem

A ta funkcja jest nieparzysta?
7 lis 10:02
Janek191:
Funkcja f jest nieparzysta jeśli ∀ x ∊ Df f(−x) = − f(x).
7 lis 10:06
Andzia: czyli nie jest nieparzysta ani parzysta
7 lis 10:07
Janek191:

To jest funkcja parzysta.
7 lis 10:08
Janek191:

To jest funkcja nieparzysta.
7 lis 10:09
Andzia: a... okej. Dzięki za wykresy

A istnieje w ogóle coś takiego jak ln(−x)?
7 lis 10:11
Janek191:
Wykres funkcji parzystej jest symetryczny względem prostej x = 0.
Wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny względem punktu ( 0, 0).
7 lis 10:13
Janek191:
Tak − dla x < 0
7 lis 10:14
Janek191:
I funkcja
f(x) = x2 ln( −x) dla x < 0
f(x) = x2 ln x dla x > 0
II funkcja
f(x) = − x2 ln (−x) dla x < 0
f(x) = x2 ln x dla x > 0
7 lis 10:17
Andzia: Dzięki za pomoc

ratujesz mi życie
7 lis 10:26
Andzia: | | 1 | |
A jak wygląda wykres funkcji y= |
| bo mi w maximie wywala coś dziwnego  |
| | lnx | |
7 lis 10:32
Andzia: I jak obliczyć punkty przecięcia z osią OX ? Trzeba jakoś to e podstawiać?
7 lis 10:36
Omikron: Punkty przecięcia z osią ox to miejsca zerowe, rozwiązujesz równanie f(x)=0
7 lis 11:03
Omikron: x2lnx=0
x2=0 lub lnx=0
x=0 lub x=e0=1
0 nie należy do dziedziny, więc jedynym miejscem zerowym jest 1
7 lis 11:05
7 lis 11:05
Andzia: A... ok dzięki
7 lis 11:06
Omikron: A w drugiej funkcji nie będzie miejsc zerowych, bo licznik nigdy nie jest równy 0
7 lis 11:06
7 lis 11:09