pierw
tobi: Znaleźć sumę rozwiązań równania : √|x+4|+√|x−1|=√|x−4|.
7 lis 07:33
tobi: jak to zrobic?
7 lis 17:43
Krzysiek: Wyrazenia pod pierwiastkami sa zawsze nieujemne
Wiec mozesz podniesc obie strony rownania do potegi drugiej .
7 lis 17:48
tobi: I co dalej

|x−1|+2
√|x+4|||x−1|+|x+4| =|x−4|
7 lis 17:53
Adamm: |x+4|+2√|x+4||x−1|+|x−1|=|x−4|
2√|x+4||x−1|=|x−4|−(|x+4|+|x−1|)
|x−4|−(|x+4|+|x−1|)≥0
−7≤x≤−1
4|x+4||x−1|=(x−4)2−2|x−4|(|x+4|+|x−1|)+(x+4)2+(x−1)2+2|x+4||x−1|
2(|x+4||x−1|+|x−1||x−4|+|x+4||x−4|)=(x−4)2+(x+4)2+(x−1)2
7 lis 17:53
tobi: dzięki a jak dalej to rzowziązć
7 lis 17:57
Adamm: zwykłe równanie z wartością bezwzględną
7 lis 17:57
7 lis 18:01
7 lis 18:01
tobi: coś nie tak chyba
7 lis 18:01
Adamm: gdybyś czytał to byś wiedział że jest wszystko w porządku, widać jak ludzi tutaj niektórzy
traktują
7 lis 18:04
tobi: i tak tego nie umiem dalej mimo to
7 lis 18:06