okrąg
Marcin: b≠4a i a,b∊R
udowodnij, że x2+y2−4ax−2by−12a2+8ab=0 opisuje okrąg
podaj współrzędne środka i dł. promienia okręgu
7 lis 04:12
Marcin: robiłem to tak:
(x2−4ax+4a2)+(y2−2yb+b2)−(b2+8a2+8ab)=0
(x−2a)2+(y−b)2−(b2+8a2+8ab)=0
nie za bardzo wiem co z tym dalej
7 lis 04:14
Marcin: O, teraz już widzę mój błąd!
(x2−4ax+4a2)+(y2−2yb+b2)−(b
2+16a
2−8ab)=0
(x−2a)2+(y−b)2−(b
2+16a
2−8ab)=0
r=16a
2−8ab+b
2=(4a−b)
2
r=|4a−b|
S(2a,b)
7 lis 04:17
Marcin: jednak odrabianie lekcji o 4 rano, to zły pomysł xD
7 lis 04:18
Marcin: i tam te kwadraty i r2=16a2−8ab+b2=(4a−b)2 rzecz jasna
chyba też trzeba sprawdzić czy a2+b2−c>0
7 lis 04:22
Marcin: w sumie jak r jest większe od zero, to chyba jednak nie trzeba już nic sprawdzać
7 lis 04:28