pochodne cząstkowe
kickd: Wytłumaczyłby mi ktoś w kilku słowach(o ile się da) jak obliczać pochodne cząstkowe?
Nie miałem jeszcze tego a potrzebuje ich do analizy błędów na laboratorium z fizyki
7 lis 00:18
AM2: Traktujesz funkcję jak funkcję jednej zmiennej, a resztę zmiennych jako parametry. I liczysz
pochodną względem tej jednej zmiennej.
Przykład: xy d/dx = y
7 lis 00:21
Jack: moze na przykladzie...
f(x,y) = x
2 + 3y + 2xy
wyliczmy pochodne czastkowe tej funkcji
1) Pochodna czastkowa po iksie (tzn. x traktujemy jako zmienna, natomiast y jako jakas stala
czyli to jest jakas konkretna liczba ktorej nie znamy).
zatem
| | df | | df | |
Pochodna po iksie oznaczamy np. tak |
| , a po igreku tak |
| |
| | dx | | dy | |
| df | |
| = (x2)' + (3y)' + (2xy)' = 2x + 0 + 2y = 2x + 2y |
| dx | |
pochodna po igreku (czyli x traktujemy jako stala)
| df | |
| = (x2)' + (3y)' + (2xy)' = 0 + 3 + 2x = 3 + 2x |
| dy | |
7 lis 00:22
7 lis 00:23