rownanie wielomianowe
123: Nie zbyt ogarniam jak rozwiązać równanie wielomianowe z wartością bezwzgledna
|5x3+2x2|=15x+6
6 lis 22:34
5-latek: |x2(5x+2)|= 15x+6
|x2|*|5x+2|= 15x+6
x2*|5x+2|= 15x+6
|x2|= |x|2= x2
6 lis 22:38
PW: Nie ma sensu szukanie rozwiązań dla takich x, źe
15x + 6 < 0
(bo lewa strona jest nieujemna).
Spróbuj twórczo rozwinąć tę myśl.
6 lis 22:38
123: Ja doszedłem do takiego momentu ze |x2(5x+2)| −15x −6 = 0 ale nie mam pomysłu co dalej
6 lis 22:41
PW:
15x + 6 ≥ 0
5x + 2 ≥ 0.
A co mamy po lewej stronie?
|x2(5x + 2)|.
Rozwiń tę myśl.
6 lis 22:47
123: Naprawdę nie ogarniam o co tutaj chodzi, mógłbyś jakos krok po kroku?
6 lis 22:49
PW: To co między kreseczkami jest nieujemne dla rozpatrywanych x, a wiec kreseczki można opuścić.
Pas.
6 lis 22:51
123: To mi wychodzi w takim razie x2(5x+2)−15x−6=0
6 lis 22:55
123: Mam jeden pierwiastek −2/5 ale powinno być jeszcze pierwiastek z 3
6 lis 23:03
AM2: Najłatwiej podzielić na przedziały. W tym przypadku x<−2/5 i x>= −2/5 W ten sposób w tych
przedziałach możesz opuścić wartość bezwzględną, bo wiesz jaki znak ma wyrażenie w środku
6 lis 23:44