Logarytmy
Delcik: Dobry wieczór! Mam problem z paroma przykładami zadań z logarytmów. Jestem pewien, że trzeba w
nich użyć twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu.
a.)
3log0,4 2 − log0,4 3 * log3 125 = ?
b.)
1/2log5 4 * log2 30 − log5 6 = ?
c.)
log4 9 * log3 128 = ?
6 lis 22:22
Aga: Dokładnie tak

w punkcie a) podstawa logarytmu ma być 3
b) podstawa = 5
c) podstawa = 3
6 lis 22:27
Delcik: w a.) mi wychodzi log
0,4 8 − log
0,4 125 co daje log
0,4 (8:125). A to mi się nie
pokrywa z odpowiedziami
6 lis 22:58
Eta:
8:125=0,064 = (0,4)3
log0,4 0,064 = 3
6 lis 23:18
Delcik: a w c.) mi wychodzi (log3 1282) / (log3 4)....
6 lis 23:23
Aga: 1282 = (27)2= 214, czyli 14log3 2
4= 22, czyli 2log3 2
6 lis 23:32
Eta:
128
2= 2
14
| log31282 | | 14 | |
| = log4 1282 = log22 ( 214)= |
| = 7 |
| log34 | | 2 | |
6 lis 23:35
Delcik: czemu log4?
6 lis 23:42