wielomiany
PrzyszlyMakler: ma ktoś ochotę się pobawić w składanie wielomianu? próbuję i nic!

x
4−2x
3−x
2+8x−16
6 lis 22:20
Mila:
Co masz na myśli składanie wielomianu?
6 lis 22:21
PrzyszlyMakler: doprowadzić go do postaci iloczynowej
6 lis 22:30
Mila:
A skąd taki wielomian?
Nie ma pierwiastków wymiernych. Jakie było dokładnie polecenie?
6 lis 23:10
PrzyszlyMakler: Zbior A jest zbiorem rozwiazan nierownosci [podany wyzej wielomian]<0
Sprawdz czy liczby a log123*log336+log124 b=log52 − log25 należą do zbioru A.
zad. 503 z kiełbasy 2012 2013 2014
6 lis 23:22
Metis: I po co chcesz go rozkładać, skoro nie musisz rozwiązać tej nierówności

Sprowadź podaną liczbę do postaci najprostszej i sprawdź czy należy do zbioru rozwiązań tej
nierówności.
6 lis 23:25
PrzyszlyMakler: W sumie

.. Tak mechanicznie chciałem rozwiązać tę nierówność. No z 20 minut próbowałem go
złożyć, to myślę, że Wy pewnie coś dodacie i potem odejmiecie i wyjdzie, no ale spoko

Dzięki
6 lis 23:27
piotr: a=2, 24−2*23−22+8*2−16 =−4 < 0
6 lis 23:33
Mila:
Jeżeli polecają sprawdzić to sprawdzaj,
wcześniej doprowadź do najprostszej postaci a i b jak podał Piotr.
6 lis 23:53
Mila:
Jutro sprawdzę w zbiorze to zadanie i pomogę.
6 lis 23:57
Mariusz:
x
4−2x
3−x
2+8x−16=0
x
4−2x
3+x
2−(2x
2−8x+16)=0
(x
2−x)
2−(2x
2−8x+16)=0
| | y | | y2 | |
(x2−x+ |
| )2−((y+2)x2+(−y−8)x+ |
| +16)=0 |
| | 2 | | 4 | |
(y
2+64)(y+2)−(y+8)
2=0
y
3+2y
2+64y+128−y
2−16y−64=0
y
3+y
2+48y+64=0
7 lis 07:58