Logarytmy
Delcik: Dobry wieczór! Mam problem z paroma przykładami zadań z logarytmów. Nie umiem ich zrobić.
*ZNAKIEM "{}" ZAPISUJĘ PODSTAWĘ LOGARYTMU*
a.)
3log{0,4}2 − log {0,4}3 * log{3}125 = ?
b.)
1/2log{5}4 * log{2}30 − log{5}6 = ?
c.)
log{4}9 * log{3}128 = ?
Dziękuję z góry! emotka
6 lis 22:04
Janek191:
| | log4 9 | | log22 32 | |
c) log4 9 * log3 128 = |
| = |
| = |
| | log128 3 | | log27 3 | |
| | 12*2 log2 3 | | 1 | |
= |
| = |
| = 7 |
| | 17 log2 3 | | 17 | |
Korzystamy z wzoru
7 lis 07:45
marek: szybciej będzie korzystając ze wzoru logab*logbc=logac
7 lis 07:53
Janek191:
12 log
5 4 * log
2 30 − log
5 6 =
12*2 log
5 2 * log
2 30 − log
5 6 =
| | log2 30 | | log2 5 + log2 6 | |
= |
| − log5 6 = |
| − log5 6= |
| | log2 5 | | log2 5 | |
| | log2 6 | |
= 1 + |
| − log5 6= 1 + log5 6 − log5 6 = 1 |
| | log2 5 | |
7 lis 09:26