Zbior
szs: Czym jest zbiór ℤ*?
Wiem że ℤ*
p jest zbiorem dodatnich reszt modulo p, natomiast nie wiem czym jest Z*
6 lis 22:00
szs:
6 lis 22:13
Mila:
Przykłady:
Z5={0,1,2,3,4}
Z5*={a∊Z5: NWD(a,5)=1}
Z5*={1,2,3,4}
Z4={0,1,2,3}
Z4*={1,3}
6 lis 22:19
szs: OK, teraz rozumiem
6 lis 22:25
szs: Jeszcze jedno pytanie..
Dana jest grupa (ℚ*; *; −1; 1)
Czym tutaj jest zbiór ℚ*?
6 lis 22:28
jc: Zbiór ułamków ≠ 0.
6 lis 22:43
szs: czyli po prostu ℚ*=ℚ\{0} ?
6 lis 22:51
jc: Tak
6 lis 22:54
szs: OK, dzieki
6 lis 22:54