matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice funckji:
OLa123:
x
n
−1
lim
x−1
x→1
sin x
lim
x
x→1/2 π
sin x
lim
x
x→+
∞
jakieś pomysły?
6 lis 21:26
OLa123:
ktoś coś ?
6 lis 21:42
Omikron:
1) tw. Hospitala 2) Po prostu podstaw 3) Twierdzenie o trzech ciągach (−1≤sinx≤1)
6 lis 21:48
piotr:
x
n
−1
= x
n−1
+...+x+1
x−1
6 lis 21:55
OLa123:
w 2 po podstawieniu wychodzi mi 2π a w odp. mam 2/π ?
6 lis 22:04
Omikron:
sin(π/2)=1
1
2
=
π/2
π
6 lis 22:11
piotr:
sin(π/2)
1
2
=
=
π/2
π/2
π
6 lis 22:12
OLa123:
ok dzięki
6 lis 22:15
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick