znajdz liczby
Martyna:): Znajdz liczby, ktorych NWW=630, a NWD=18, wiedzac, ze te liczby nie dziela sie przez siebie.
| | a*b | |
skorzystalam z wlasnosci, ze NWW(a,b)= |
| , ale nie wiem co dalej  HELP! |
| | NWD(a,b) | |
6 lis 21:26
Eta:
NWD(a,b)=18 to a= 18x i b= 18y gdzie xi y względnie pierwsze
NWW(a,b)*NWD(ab)=a*b ⇒ 630*18=18x*18y ⇒ x*y=35 = 1*35 =5*7
to a= 18*1=18 i b= 18*35=630
lub a= 18*5=90 i b=18*7=126
6 lis 21:39
Eta:
Wiedząc,że te liczby nie dzielą się przez siebie
to:
Odp: a= 90 i b= 126
6 lis 21:42