Logarytmy - oblicz wartość wyrażenia.
Delcik: Dobry wieczór! Mam problem z paroma przykładami zadań z logarytmów. Jestem pewien, że trzeba w
nich użyć twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu.
*ZNAKIEM "{}" ZAPISUJĘ PODSTAWĘ LOGARYTMU*
a.)
3log{0,4}2 − log {0,4}3 * log{3}125 = ?
b.)
1/2log{5}4 * log{2}30 − log{5}6 = ?
c.)
log{4}9 * log{3}128 = ?
Dziękuję z góry!
6 lis 21:20
PW: Popatrz po lewej stronie okienka edycyjnego:
2"daszek"{10} daje 210
a"podkreślnik"{25} daje a25
log"podkreślnik"{0,4}2 daje log0,42 − wystarczyło dodać te kreseczki. Tego co napisałeś nie
da się czytać.
6 lis 22:17