trygonometryczna
hiko: obliczyc:
sin(x/2) i cos(x/2)
wiedzac, ze tgx=0.75
wyznaczyłem(nie wiem czy dobrze)
tg(x/2) = 1/3
ale dalej nie potrafie zrobic
6 lis 21:20
hiko: a i x∊(0,π)
6 lis 21:30
hiko: chociaz jakas wskazowka?
6 lis 22:00
Omikron: Jeżeli masz tangens to możesz obliczyć pozostałe funkcje trygonometryczne.
sin
2x+cos
2x=1
Z układu równań wyznacz sin i cos.
6 lis 22:03
hiko: ok, dzieki
mam wyniki: sin(x/2) = {0.1;−0,1}
cos(x/2)={0.3;−0.3}
6 lis 22:08
hiko: w sumie dla cos(x/2) to tylko 0.3 bo założenie jest, że x∊(0,π)
6 lis 22:08
Omikron: Skąd ujemne wyniki?
6 lis 22:09
Omikron: Tangens jest dodatni, więc mamy 1 lub 3 ćwiartkę, a ponieważ założenie umożliwia tylko 1 i 2,
to wiadomo, że jest to 1 ćwiartka. Wszystkie funkcje trygonometryczne dodatnie.
6 lis 22:10
hiko: no tak, nadal nie pomyslalem o wszystkim:
a wiec tylko dodatnie opcje są odpowiedziami
6 lis 22:11