Wykazać tautologię rachunku zdań
Smule: ((p ⇒ q) ⋀ (q ⇒ r)) ⇒ (p ⇒ r)
((∼p V q) ⋀ (∼q ⋁ r)) ⇒ (∼p ⋁ r)
Co dalej ?
6 lis 20:57
Janek191:
Metoda zerojedynkowa
6 lis 21:01
Janek191:
II wiersz ?
6 lis 21:02
Smule: A inaczej, tj. wykazać że L=P się da ?
6 lis 21:42
Eta:
1/
Sprawdźmy z reguł wnioskowania kiedy taka implikacja nie zachodzi
[(p⇒q )⋀ (q⇒r ) ] ⇒ ( p⇒ r)
1 ⇒ 0 −−− ( 0)
wtedy p⇒q −− 1
i q⇒ r −− 1
i p⇒ r −− 0 ⇒ p=1 i r=0
to wówczas p⇒q ( będzie (1) gdy q=1
ale wtedy q⇒ r ⇒ 1⇒0 −−(0) a miała być prawda
zatem taka implikacja jest tautologią
6 lis 21:59
Saizou :
Sprowadź np. do postaci normalnej
6 lis 21:59
Eta:
w 2/ zastosuj podobne rozumowanie
6 lis 22:04
Smule: Ok dziękuję

2 to to samo co 1, tylko przekształcone z zasady wykluczenia implikacji
7 lis 02:44