proszę o pomoc
matematyk: Obwód trapezu równoramiennego wynosi 44, a dłuższa podstawa ma długość 20. Oblicz promien kola
opisanego na tym trapezie,wiedzac ze mozna wpisac w niego okrag
6 lis 20:49
Eta:
r=√10
6 lis 20:57
matematyk: A jak to obliczyc
6 lis 22:25
matematyk: To jest raczej promien kola wpisanego
6 lis 22:27
matematyk: A my mamy obliczyc promien kola opisanego
6 lis 22:28
Eta:

a=20
Z warunku wpisania okręgu w trapez : a+b=2c ⇒ 4c=L ⇒
c=11
| | a−b | |
to a+b= 22 ⇒ b=2 zatem |EB|= |
| = 9 |
| | 2 | |
h= 2r=
√112−92= 2
√10 ⇒ r
w=
√10
skoro mamy wyznaczyć R
op
| | c | |
to z twierdzenia sinusów w ΔABC : 2R= |
| |
| | sinα | |
W ΔAEC : |AE|=11 i |AC|=
√112+h2= .....
to R= .......
7 lis 00:01