matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcenie wzoru.
Paweł:
Mam wyznaczyć wzór na T
z
z tego równiania:
T
z
− T
w
−a *
= b * (T
z
− T
k
)
g
Sam próbowałem to zostawały mi ciągle dodatkowe literki przy T
z
6 lis 20:37
opiekacz_do_chleba:
a
a
0=bT
z
−bT
k
+
T
z
−
T
w
g
g
a
a
a
T
w
+bT
k
=T
z
(b+
) zakładając że b+
≠0
g
g
g
a
T
w
+bT
k
g
T
z
=
a
b+
g
6 lis 20:43