a
super pilne prosze was : zad1. podziel dany odcinek w stosunku 3:4
zad3. Na boku AB trojkata ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą
równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S.Oblicz boki trójkąta ABC,wiedząc , ze
|RB|: |AB| = 5:6 a kąt CAB = 60stopni
zad4. W trójkącie ABC wyskość CD dzieli bok AB na odcinki. Na jakie części zostanie podielony
bok lBCl = 18 symetralną boku AB
zad.5 W trapezie równoramiennym ABCD krótsza podstawa ma długość 4 cm a ramie AD 10 cm.
Wysokość DE trapezu przecina przekątna AC w punkcie M tak , ze lMCl:lAMl=2:3. Oblicz długość
drugiej podstawy i długość przekątnej.
10 sty 19:15