sinax | ||
limx→0 | ktoś jakieś wskazówki do tej granicy ? | |
x |
sinax | ||
Musisz zauważyć, że | = sina | |
x |
sin(ax) | sin(ax) | |||
limx→0 | =alimx→0 | = a*1 = a | ||
x | ax |
sin ax | sin a x | ||
= a* | → a*1 = a , gdy x → 0 | ||
x | ax |
sinax | ||
a czemu limx→0 | dąży do 1 ? | |
ax |
sinu | ||
Bo | dąży do 1, gdy u dąży do 0. To umiemy skądinąd, dowód zbyt długi, żeby go za | |
u |
sin y | ||
Korzystamy z wzoru | → 1 , gdy y → 0 | |
y |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |