wypukłość, wklęsłość
Andzia: | | x | |
Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji f(x)= |
| |
| | 1+x2 | |
6 lis 20:10
Omikron: Policz drugą pochodną, sprawdź kiedy jest dodatnia, a kiedy ujemna.
6 lis 20:12
Andzia: dodatnia gdy x∊(−√3;0) i (√3;+∞)
ujemna gdy x∊(−∞;−√3) i (0;√3)
Zgadza się?
6 lis 20:34
Janek191:
6 lis 20:36
Andzia: Właśnie rysowałam to już w maximie xd
więc będzie wklęsła dla x∊(−
∞;0)
a wypukła dla x∊(0;+
∞)
6 lis 20:42
Janek191:
Nie − widać z rysunku, ze są punkty przegięcia
6 lis 20:45
Andzia: czyli z −√3 i √3 tak?
6 lis 20:47
Andzia: wklęsła dla (−
∞;−
√3)
wypukła dla (
√3;+
∞)
i z przedziałem −
√3 √3 trzeba coś zrobic tylko nie wiem co
6 lis 20:51
Janek191:
| | 1 + x2 − x*2x | | 1 − x2 | |
f '(x) = |
| = |
| |
| | ( 1 + x2)2 | | (1 + x2)2 | |
| | − 2x*[( 1 + x2)2] − (1 − x2)*( 2*( 1 + x2)*2x | |
f ''(x) = |
| = |
| | ( 1 + x2)4 | |
| | 2 x*(x2 + 1)*(x2 − 3) | |
= |
| = 0 ⇔ x = 0 lub x = − √3 lub x = √3 |
| | ( 1 + x2)4 | |
f ''(x) > 0 dla x ∊ ( −
√3 , 0) ∪ (
√3 , +
∞) − f jest wypukła
f ''(x) < 0 dla x ∊ ( −
∞, −
√3) ∪ (0,
√3.) − f jest wklęsła
6 lis 21:00
Janek191:
?
6 lis 21:10