indukcja
jasny: (dla każdego n=>1)(6|n3−n)
ktoś coś jak to udowodnić indukcją ?
6 lis 20:05
Kacper:
Jak wygląda dowód indukcyjny?
6 lis 20:07
5-latek: Zaraz cos sie napisze Panie profesorze
6 lis 20:07
jasny: najpierw sprawdzam nierówność dla n=1, a potem z założenia indukcyjnego musze to pokazać dla
n+1 tylko coś mi nie wychodzi ...
6 lis 20:11
PW: Panie Profesorze jasny, a ja mam pomysła bez tej nużącej indukcji
x3 − n = n(n2−1) = (n−1)n(n+1) − trzy kolejne liczby naturalne. Jedna z nich musi być
podzielna przez 3, i co najmniej jedna musi być podzielna przez 2.
6 lis 20:30
jasny: o co chodzi z tym profesorem xddd ? fajny sposób z tymi 3 kolejnymi liczbamu tylko ja właśnie
musze to indukcją pyknąć
6 lis 20:31
PW: To profesor mówi do struchlałego grona:
− Ktoś, coś?
6 lis 20:35
PW: Poświęcę się.
1° Sprawdzamy dla n = 1:
6|33 − 1 (prawda, bo 6|0).
2° Zakładamy prawdziwość twierdzenia dla n = k:
6|k3 − k, to znaczy k3 − k = 6p, gdzie p jest pewną liczba
naturalną.
3° Formułujemy tezę indukcyjną: przy założeniu 2° twierdzenie jest prawdziwe dla n = k+1, to
znaczy
6|(k+1)3 − (k+1)
Dowód indukcyjny:
(k+1)3 − (k+1) = (k + 1)[(k+1)2 − 1] = (k+1)(k2+2k + 1 − 1) =
= (k+1)(k2 + 2k) = k3 + k•2k + k2 + 2k = k3 + 3k2 + 2k =
= k3 − k + 3k2 + 3k = 6p + 3k(k+1)
Równość liczb zaznaczonych kolorem niebieskim wynika z założenia 2°, a liczba 3k(k+1) jest
podzielna przez 6 jako iloczyn 3 i dwóch kolejnych liczb naturalnych.
Wniosek: (k+1)3 − (k+1) jest liczbą podzielną przez 6 jako suma dwóch składników podzielnych
przez 6.
Formułka na koniec dowodu indukcyjnego.
6 lis 20:59
6 lis 21:21