matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Parzystość funkcji
kuba:
Zbadaj parzystość funkcji: a)f(x)=5
x
+
1
5
x
b)2
x
+ cos x
6 lis 19:53
Janek191:
b) f(−x) = 2
−x
+ cos (−x) = 2
−x
+ cos x Ta funkcja nie jest parzysta. Nie jest też nieparzysta.
6 lis 20:26
Janek191:
1
a) f(x) = 5
x
+
?
5
x
6 lis 20:26