Rozwiąż równanie wielomianowe
Szymon: Wiem jak się oblicza równania wielomianowe, jednak tutaj utknąłem
x3 − 6x2 − 26x + 3 = 0
wiem, że muszę wyciągnąć co się da przed nawias czyli powinno być
w pierwszym przypadku x2(x−6), a w drugim nic się nie da zrobić
6 lis 19:39
Mariusz:
27−54−78+3≠0
−27−54+78+3=0
W(−3)=0 więc możesz podzielić przez x+3
lecz istnieje sposób nie wymagający zgaduj zgaduli
6 lis 19:42
Szymon: możesz wyjaśnić dlaczego podstawiłeś 3 za x?
6 lis 19:49
5-latek: twierdzenie Bezout .
6 lis 19:50
Szymon: spróbowałem rozwiązać to równanie i wyszło mi, że
współczynnik a = −3
podzieliłem równanie przez (x+3)
po podzieleniu: w(x) = (x+3)(x
2 − 9x + 1)
x = −3 ∪ x=
9 + √772 ∪ x=
9 − √772
tak powinno być
9 lis 22:04
piotr: tak powinno być
9 lis 22:08
Mariusz:
Zgaduj zgadula polega na tym że sprawdzasz dzielniki wyrazu wolnego
Tutaj od razu widać że jedynki nie będą pierwiastkami więc zacząłem od sprawdzania trójek
Jak już pisałem na równania trzeciego i czwartego stopnia jest sposób nie wymagający
zgadywania
10 lis 09:16