.
Janek: zbadaj ograniczoności ciągów
zbadałem monotoniczność i ciąg jest rosnacy.
teraz chcę zbadać zbieżność tylko chyba robię to źle
badam z twierdzenia o trzech ciągach
Czyli wyszło że jest zbieżne ale do dwóch innych liczb a chyba tak nie moze być proszę o pomoc
6 lis 19:05
opiekacz_do_chleba: ty chcesz zbadać czy ciąg jest ograniczony
| | n2 | | 1 | | n2 | | n2 | |
zrobiłeś to, ciąg jest ograniczony |
| = |
| ≤ |
| ≤1= |
| |
| | n2+n2 | | 2 | | n2+1 | | n2 | |
z czym problem?
6 lis 19:09
Janek: a mógłbym to zrobić w ten sposób?
| | n2 | | n2 | |
lim |
| = |
| =1 i tyle? |
| | n2+1 | | | |
n→
6 lis 19:18
PW: Ograniczoność a istnienie granicy to różne pojęcia. Ciąg może być ograniczony, a granicy nie
mieć.
Pokazałeś ograniczoność minimalnymi środkami. O granice nie pytali − wystarczy.
Nie wiadomo w końcu jakie jest pytanie postawione w zadaniu. Jeżeli kolejnym pytaniem jest
istnienie granicy, to nic nie trzeba robić − powołać się na twierdzenie:
− Ciąg rosnący i ograniczony z góry jest zbieżny.
7 lis 15:03