tales
super pilne prosze was : zad1. podziel dany odcinek w stosunku 3:4
zad.2 Podstawy trapezu są równe 18 cm i 12 cm. O ile centymetrow nalezy przedłużyc ramię
trapezu długości 6 cm aby przecieło sie z przdłużeniem drugiego ramienia ?
zad3. Na boku AB trojkata ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą
równoległą do boku AC przecinającą bok BC w punkcie S.Oblicz boki trójkąta ABC,wiedząc , ze
|RB|: |AB| = 5:6 a kąt CAB = 60stopni
zad4. W trójkącie ABC wyskość CD dzieli bok AB na odcinki. Na jakie części zostanie podielony
bok lBCl = 18 symetralną boku AB
zad.5 W trapezie równoramiennym ABCD krótsza podstawa ma długość 4 cm a ramie AD 10 cm.
Wysokość DE trapezu przecina przekątna AC w punkcie M tak , ze lMCl:lAMl=2:3. Oblicz długość
drugiej podstawy i długość przekątnej.
10 sty 19:10
Anna: Ale tego masz

! Może choć część Ci zrobię.
1) Tu wykonaj konstrukcję dowolnego docinka na 7 równych części (chyba ją znasz

)
i zaznacz punkt dzielący w odległości 3 części od jednego z końców odcinka.
Zaraz poślę kolejne.
10 sty 19:19
super pilne prosze was :

tak ma wygladac 1 zadanie
10 sty 19:27
super pilne prosze was : prosze odpisz z rozwiazaniem
10 sty 19:30
Anna:
18x = 12(x + 6)
18x = 12x + 72
6x = 72 ⇒
x = 12 cm
3) Sprawdź, czy nie opuściłeś jakiegoś słowaw tym zadaniu, bo coś tu brakuje.
c.d.n.
10 sty 19:59
Anna: Zad. 1 : Wynik konstrukcji dobry, pod warunkiem, że wykonałeś to konstrukcyjnie.
10 sty 20:01
kto pomorze????: Na boku ab trojkąta ABC przez punkt R odległy o 3 cm od wierzchołka A poprowadzono prostą
równoległa do boku AC przecinająca bok BC w punkcie S . Oblicz boki trojkąta ABC,wiedzac ze l
rs l = 15 cm l rb l : l abl = 5:6 a kat CAB = 60 stopni
A oto odpowiedz od innego uzytkownika Odkładasz odcinek CR i masz trójkąt prostokątny, gdzie
kąt CAB ma 60 stopni, dodatkowo masz AR=3, więc z własności trójkąt możesz policzyć bok CA.
10 sty 20:02
kto pomorze????: wiec wychodzi mi ze AB = 18 ac = 6 bc =
10 sty 20:03
kto pomorze????:

x to dlugosc odcinka rb
10 sty 20:05
Anna:
Dziękuję za poprawienie treści. Zaraz napiszę rozwiązanie. Ale
kto pomoże

,nie można
obliczyć AC tak, jak proponujesz, gdyż nie wiemy, że wysokością jest CR.
10 sty 20:12
kto pomorze????: to prosze o odpiwedz do 4 i5 odcinka dziekuje ci za pomoc
10 sty 20:13
Anna:
6(AB − 3) = 5 AB
6 AB − 18 = 5 AB
IABI = 18
IRSI = IRBI i α = 60
0 ⇒ ΔRSB jest równoboczny
Zatem IACI = IBCI = IABI = 18 cm
10 sty 20:23
kto pomorze????: a na 4 i 5 bym porosil
10 sty 20:32
Anna:
| | MC | | 2 | |
5) b = CD = 4 cm, c = 10 cm, |
| = |
| a, AC = ? |
| | AM | | 3 | |
ΔAEM ∼ Δ CDM ( cecha kk)
FB = AE = 6
a = b + AE + FB = 4 + 6 + 6 =
16
Z ΔCFB obliczam h:
h
2 + FB
2 = c
2
h
2 = 100 − 36 = 64 ⇒
h = 8
Z ΔAFC obliczam AC:
AC
2 = AF
2 + h
2
AC
2 = 100 + 64 = 164 ⇒
AC =
√164 =
2√41
10 sty 20:46
kto pomorze????: oj dziekuje wielka jestes
10 sty 20:54
adam: 1, Podziel odcinek A,B w stosunku 3:5
18 mar 21:57
anna: Podziel dany odcinek na 8 równych części, za pomocą symetralnych i zaznacz punkt dzielący,
odległy o 3 jednostki od jednego z końców odcinka AB.
18 mar 22:49