Rozwiąż równanie.
Paweł: Nie wiem jak to rozwiązać, czy wspólny mianownik? Pomóżcie wychodzą mi bzdury jak liczę.:(
| 1 | | 1 | | x+1 | |
| − |
| = |
| |
| 2(x+5) | | 25−x2 | | 2x2−10x | |
6 lis 18:14
Natalia: Po lewej stronie możesz zrobić wspólny mianownik, odjąć ułamki, pomnożyć "na krzyż" i policzyć.
Lub wszystko przenieść na jedną stronę, znaleźć wspólny mianownik, odjąć ułamki, później
pomnożyć przez mianownik i policzyć.
6 lis 18:17
6 lis 18:18
Paweł: Liczyłem wczoraj i dziś.Zrobiłem wspólny mianownik (x+5)(25−x2) wychodzą mi cuda ,wiec gdzieś
się mylę przy przeliczaniu lub jestem niedouczony.
6 lis 18:26
piotr: pomnóż obie strony przez 2x(x+5)(x−5)
6 lis 18:31
Natalia: | 1 | | 1 | | x+1 | |
| − |
| = |
| |
| 2(x+5) | | (5−x)(5+x) | | 2x(x−5) | |
| 5−x | | 2 | | x+1 | |
| − |
| = |
| |
| 2(5+x)(5−x) | | 2(5−x)(5+x) | | 2x(x−5) | |
| 3−x | | x+1 | |
| = |
| |
| 2(5+x)(5−x) | | 2x(x−5) | |
2x(3−x)(x−5)=2(5+x)(5−x)(x+1)
6 lis 18:33
Natalia: I jeszcze oczywiście dziedzina
6 lis 18:33
5-latek: Nie bede tego komentowal co teraz napisales (sam wiesz)
Lewa strone mozesz zapisac tak
Teraz masz x
2−25= (x+5)(x−5)
Wiec wspolny mianownik dla lewej strony to 2(x
2−25) i dzialaj
Oczywiscie pamietaj o zalozeniach co do mianownikow (ale tego chyba przypominac nie muszse )
6 lis 18:35