Ciagi
Janek: Średnia arytmetyczna n początkowych wyrazów ciagu an określona jest wzorem Xn=x2+n
Oblicz 10 wyraz tego ciagu. Pomoże ktoś?
6 lis 17:58
opiekacz_do_chleba: a1+...+an=n(x2+n)=nx2+n2
an=nx2+n2−(n−1)x2−(n−1)2=x2+2n−1
a10=x2+19
6 lis 18:10
Janek: W treści zadania: Xn=n2+n
6 lis 20:20
Janek: A można bardziej łopatologicznie XD?
6 lis 20:21
Mila:
a
1+a
2+..+a
n=n*(n
2+n)
dla n=10
a
1+a
2+a
3+a
4+a
5 +a
6+a
7+a
8+a
9+a
10=10*(10
2+10)
a
1+a
2+a
3+a
4+a
5 +a
6+a
7+a
8+a
9=9*(9
2+9)
9*(9
2+9)+a
10=1100
a
10=1100−9*90
6 lis 22:09