Indukcja
pablito: 1/6k+2k......+nk=Wk+1(n)
n,k należy do N, gdzie Wk jest wielomianem stopnia k o współczynnikach wymiernych . Znaleźć
Wk+1 przynajmniej dla k=1,2,3,4,5.
Czy mógłby mi ktos pomóc.
Dla n=1 każdy wielomian, każdego stopnia ma taką samą wartość czyli 1. Nie wiem co z n+1.
6 lis 17:42
pablito: na początku ma być 1k
6 lis 17:46
opiekacz_do_chleba: skoro Wk+1(n) jest wielomianem stopnia k+1 to czemu w twoim zadaniu ma stopień k?
6 lis 17:47
opiekacz_do_chleba: dobra, już rozumiem, nieważne
6 lis 17:48
opiekacz_do_chleba: dla k=1 masz
| | n(n+1) | |
W2(n)=1+2+...+n= |
| ze wzoru na sumę ciągu aryt. |
| | 2 | |
6 lis 17:50
opiekacz_do_chleba: po prostu to są takie wielomiany że Wk(1)=1 oraz
Wk(n)−Wk(n−1)=nk
spróbuj Wk(n)=aknk+...+a0 i będziesz miał układ równań
6 lis 17:56
pablito: znaczy zapisałem sobie tak 1k+2k......+nk+(n+1)k=Wk+1(n+1)
6 lis 17:57
pablito: Czyli (n+1}k=Wk+1−1
6 lis 18:01
6 lis 18:18