matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Janek:
Zbadaj monotoniczność ciagu.
n+1
an=
n!
n+2
an+1=
(n+1)!
n+2
n+1
(n+2)n!− (n+1)(n+1)!
an+1 −an=
−
=
(n+1)!
n!
n!(n+1)
i teraz mam problem jak odjąć to w liczniku żeby wiedzieć czy to jest mniejsze czy wieksze od 0 proszę o pomoc
6 lis 17:01
opiekacz_do_chleba:
n+2
n+1
n+2
(n+1)
2
a
n+1
−a
n
=
−
=
−
=
(n+1)!
n!
(n+1)!
(n+1)!
n+2−(n+1)
2
−n
2
−n+1
=
=
(n+1)!
(n+1)!
6 lis 17:06