Jak to udowodnić? n^3 - n da się podzilić na 6 POMOCY!
RYŻ : Jak to udowodnić? ;>
Udowodnij, że jeżeli n jest liczbą naturalną, to n3 − n jest liczbą podzielną przez 6.
Wskazówka: Rozłóż wyrażenie na czynniki.
10 sty 19:06
paziówna: ja pomogę
10 sty 19:13
paziówna: n
3 − n = n(n
2 − 1) = n(n − 1)(n + 1) = (n − 1)n(n + 1)
są to 3 kolejne liczby naturalne. wśród 3 kolejnych liczb naturalnych jedna na pewno jest
podzielna przez 3 i co najmniej jedna jest podzielna przez 2.
no i wiadomo, że iloczyn liczb podzielnych przez 2 i 3 jest podzielny przez 6.
koniec dowodu
10 sty 19:16
RYŻ : bardzo dziękuję
10 sty 19:35