matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Janek:
Dla podanych ciągów podać : a3 i a2k−1
2
n
a) an=
(n−1)!
1
1
1
b) bn=
+
+...
1*2
2*3
n(n+1)
c) c1=2 c
n+1
=cn +2 *10
n−1
6 lis 16:31
Janek191:
a)
2
3
a
3
=
2 !
2
2k −1
a
2 k − 1
=
( 2 k − 2) !
6 lis 16:33
Janek191:
1
1
1
b) b
3
=
+
+
1*2
2*3
3*4
1
1
1
1
b
2 k − 1
=
+
+
+ ... +
1*2
2*3
3*4
(2k−1)*(2 k)
6 lis 16:53