.
Janek: Dane są ciagi liczbowe.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) (1, |
| , |
| , |
| ,...) |
| | 3 | | 5 | | 7 | |
b)(10,7,4,1,...)
c)(2,4,2,4,...)
Dla każdego ciagu wyznacz a10 oraz an
| | 1 | |
Proszę o pomoc wiem że np. w a) a10= |
| ale nie wiem czy to po prostu mogę tak sobie |
| | 19 | |
zapisać czy to trzeba jakoś policzyć, no i to an nie wiem jak wyznaczyć an proszę o pomoc
6 lis 15:56
6 lis 15:58
Janek191:
b) bn = 13 − 3n
b10 = 13 − 30 = − 17
6 lis 16:00
Janek: zgadza sie dzięki
6 lis 16:01
Janek191:
c) c10 = 4
6 lis 16:01
Kacper:
Jeśli tylko podasz tyle informacji o tym ciągu, to może być tych ciągów nieskończenie wiele.
6 lis 16:02
Janek191:
cn = 3 + (−1)n
c10 = 3 + (−1)10 = 3 + 1 = 4
6 lis 16:03
Janek: pomożecie z d?
d) (1,1,2,6,24)
6 lis 16:04
Janek: kurde jak mi to napisałeś to wydaje sie to takie łatwe a jakoś sam nie mogłem na to wpaść
6 lis 16:04
Janek191:
Może tak :
1 + 1 = 2
2 + 2 + 2 = 6
6 + 6 + 6 + 6 = 24
24 + 24 + 24 + 24 + 24 = 120 itd.
6 lis 16:10
Janek: rozumiem że każdy następny wyraz jest wielokrotnością poprzedniego ( o 1 wieksza niż poprzedni
) ale jak to zapisać?
6 lis 16:18
Janek191:
a1 = 1
a2 = 1
an+2 = ( n +1)*an +1
6 lis 16:26
Mariusz:
c)
a
0=2
a
1=4
a
n=a
n−2
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞a
n−2x
n
∑
n=2∞a
nx
n=x
2∑
n=2∞a
n−2x
n−2
∑
n=0∞a
nx
n−2−4x=x
2∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=0∞a
nx
n−x
2∑
n=0∞a
nx
n=4x+2
A(x)(1−x
2)=4x+2
| | (x−1)+3(x+1) | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)(1+x) | |
A(x)=−∑
n=0∞(−1)
nx
n+3∑
n=0∞x
n
a
n=3−(−1)
n
6 lis 16:26
Mariusz:
d) dn=n!
6 lis 16:27
Janek191:
W ciągach n ∊ N+ = { 1,2,3,4,5,6, ... }
6 lis 16:28
Mariusz:
My numerowaliśmy od zera co ma tę zaletę że wygodniej korzysta się z funkcji tworzącej
W C też zastosowali podobne podejście i tablice indeksowane są od zera
6 lis 17:53