Algebra
xyz: Proszę o pomoc

1.Udowodnić, że jeśli P jest pierścieniem z jedynką i macierz A ∊ Gl
n(P)
to detA należy do zbioru elementów odwracalnych w pierścieniu P.
2. Wyznaczyć |Gl
n(Z
p)|
6 lis 15:36
jc:
1. AB = I, det(A)det(B) = det(AB) = det(I) = 1
2. Kolumny macierzy tworzą zbiór liniowo niezależny, może to w czymś pomoże?
6 lis 16:08
jc: Teraz zauważyłem moduł oznaczający rząd.
I kolumnę wybierasz na pn−1 sposobów (odrzucamy zero).
II kolumnę wybierasz na pn−p sposobów (odrzucamy kolumny proporcjonalne od I).
III kolumnę wybierasz na pn−p2 sposobów (odrzucamy kombinacje liniowe I i II).
itd.
rząd = (pn−1)(pn−p)(pn−p2)...(pn−pn−1)
6 lis 16:12