kombinatoryka
Ania: Określamy współrzędne puntu P w układzie współrzędnych w następujący sposób: Ze zbioru
wszystkich cyfr losujemy kolejno dwie cyfry. wówczas pierwsza wylosowana cyfra oznacza
pierwszą współrzędną punktu P, druga− drugą współrzędną punktu P. Zapisz symbolicznie
przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doświadczenia i określ liczbę tych zdarzeń w przypadku
gdy: a)losowanie odbywa się ze zwracaniem b)losowanie odbywa się bez zwracania. Wiem jak
policzyć Ω, ale jak zapisać symbolicznie przestrzeń zdarzeń elementarnych tego doświadczenia?
dla a) Ω = {w=(x,y): x,y∊A}, gdzie A = {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} czy będzie dobrze? a b) ?]
6 lis 14:47
g: b) tak jak a), ale trzeba dodać y≠x.
6 lis 14:58
Ania: Bardzo dziękuję
6 lis 15:20