dziedzina sprawdzenie
Bartek: wyznacz dziedzinę
f(x)= √−2x3 − 3x2 + 8x − 3
f(x)>0
wyszło mi tak (x−1)(x−1)(x−3/2)>0
Czyli D= x∊ IR \{1,3/2}
Czy jest dobrze?
10 sty 18:57
Fruu: pierwiastki na kalkulatorze moim to: −3, 1, 12
10 sty 19:03
Fruu: czyli D = r\{−3, 1, 12}
10 sty 19:04
paziówna: oj nie nie!
10 sty 19:19
Bartek: faktycznie ... delta zle policzona ajajaj
10 sty 19:29
Paweł: to co jest pod pierwsiastkiem musi byc wieksze bądz rowne 0, wiec dopisz jeszcze
10 sty 19:29
paziówna:

D = {x: −2x
3 − 3x
2 + 8x − 3 ≥ 0} = {x: (x − 1)(−2x
2 − 5x + 3) ≥ 0} = {x: (x − 1)(2x
2 + 5x −
3) ≤ 0}
na marginesie:
2x
2 + 5x − 3 = 0
Δ = 5
2 − 4*2*(−3) = 25 + 24 = 49 = 7
2
| | 1 | | 1 | |
D = {x: (x − 1)(x + 3)(x − |
| ) ≤ 0} = {−∞, −3>∪< |
| , 1> |
| | 2 | | 2 | |
10 sty 19:33
Bartek: mam pytanie dlaczego zmieniaja sie znaki nierówności ? D = {x: −2x3 − 3x2 + 8x − 3 ≥ 0} = {x:
(x − 1)(−2x2 − 5x + 3) ≥ 0} = {x: (x − 1)(2x2 + 5x − 3) ≤ 0}
Pozdrawiam i dziekuję za rozwiązanie
10 sty 21:03