Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez trójmian P
kw: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian W(x)=x4+4x3−8x−32 jest równa x3+x2+x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez trójmian P(x)=x2+2x−8
6 lis 14:24
opiekacz_do_chleba: reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian W
6 lis 14:47
Eta:
"opiekacz" się pomylił

Podziel resztę x
3+x
2+x+2 przez
P(x)
otrzymana reszta z tego dzielenia będzie odpowiedzią do tego zadania
6 lis 18:25
===:
"opiekacz" napisał prawdę

"Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian W(x)=x4+4x3−8x−32"
Skoro dzielę W(x) przez W(x) ... to jaka reszta
6 lis 18:59
Eta:
? ?
6 lis 19:02
Eta:
Dopiero teraz widzę ,że
W treści coś "szwankuje" ? dlatego "opiekacz" dał pytajnik W przez W

W(x) : W(x)=
1
6 lis 19:04
===:
to chyba
π−gwówka
6 lis 19:07
Eta:
6 lis 20:09
PW: Jak to, nie rozumiecie? Ten pierwszy W przez ten drugi W

Tylko nie wiadomo, który W
dzielić przez P.
6 lis 21:06
kw: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian G(x)=x4+4x3−8x−32 jest równa x3+x2+x+2.
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W przez trójmian P(x)=x2+2x−8
Wystarczy podzielić x3+x2+x+2 przez x2+2x−8 ?
6 lis 21:26
kw: @ref
7 lis 19:46
kw: ,
7 lis 21:34
maniek:
nie wystarczy
7 lis 21:36
kw: To co powinienem zrobić?
7 lis 21:46
Eta:
(x3+x2+x+2) : ( x2+2x−8)= x −1
−x3−2x2+8x
−−−−−−−−−−−−−−
−x2+9x+2
x2 +2x −8
−−−−−−−−−−−−
11x −6 −−− szukana reszta
8 lis 00:07