translacja
miszczu: przesuniecie funkcji o wektor:
f(x)=sin(2x+0.5pi)+1
g(x)=sin2x
g(x) −−> f(x)
dlaczego wektor ma wartosc [−0.25pi,1] a nie [−0.5pi,1] ?
6 lis 14:02
zef: sin(2x+0,5π)+1=sin2(x+0,25π)+1
czyli u=[−0.25π,1]
6 lis 14:45
miszczu: dzieki
a jak moge rozlozyc f(x), aby było łatwo do narysowania?
f(x)=√3sin2x+cos2x
myslalem nad: f(x)=√3*sin2x+1−2sin2x
ale to chyba nie doprowadzi do prostej postaci
6 lis 15:20
miszczu: .
6 lis 16:30
Mila:
| | √3 | | 1 | |
f(x)=2*( |
| sin(2x)+ |
| cos(2x))= |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=2*(cos |
| *sin(2x)+sin |
| *cos(2x) )= |
| | 6 | | 6 | |
6 lis 17:28